Udenfor murene: Det underliggende problem er mangel på gennemsigtighed

image alt text Illustration: Anders Anton Hornstrup

“De eksisterende rammer kan ikke undertrykke den nye menneskelige kraft, der dag for dag vokser side om side med teknologiens uimodståelige udvikling og utilfredsheden med dens mulige anvendelser i vores meningsløse sociale liv." — fra Situationistisk manifest (1960)

Er man interesseret i at kende de 50 i Helsingør Dagblads artikelserie om Helsingørs 50 mest magtfulde mennesker i Helsingør, vil man hurtigt opdage at de ligger gemt bag en “pay-wall”. Du skal abonnere på avisen for at læse den. Jeg selv har ikke adgang til den, fordi jeg ikke abonnerer på dagbladet. Klummen her er dog gratis at læse og det er det også at skrive den.

Skal man være ordentligt oplyst i et demokrati bør man læse mindst to aviser, så man har noget at sammenligne med.

Magt er penge, penge er magt… og viden er magt.

I 2022 har Helsingør Dagblad modtaget “Redaktionel produktionsstøtte” fra staten på 3.115.824,23 kr. Det er måske ikke meget, sammenlignet med eks. Kristeligt Dagblad der modtager 28.984.778,35 kr. i støtte. Alligevel er det svært ikke at sætte en paywall op, nu hvor den slags er normalt og alle gør det. Man kan ikke bare lukke alle ind, nyheder er nu noget man betaler for — nogle gange flere gange, via statsstøtte og så fra egen lomme, og dermed ikke undtaget for at blive vist reklamer mellem nyhederne.

Det kan være ens egen sag hvor lidt eller hvor meget man ønsker at bruge på egen oplysning, men er vi ikke også interesseret i at de andre ikke bliver dummere? De har jo også stemme-ret! Tænk hvis de kun har læst Anders And hele året, fordi det var billigere eller sjovere, end at læse om hvorvidt kommunen overholder GDPR lovgivningen eller om minkene blev slagtet uden grund, eller om efterretningstjenesterne ved alt det de burde vide og som vi alligevel aldrig kan vide os sikre på at de gør — eller ikke gør. Hvad hvis din nabo, din næste, ikke læste den artikel eller fik det memo? Hvis de tror at alle politikere enten er virkelige kloge eller alt for dumme?

Det underliggende problem er mangel på gennemsigtighed. Vi kan blot gå ud fra, at politikerne ikke er skidedumme, at sætte vores lid til at vores medborgere gør hvad de kan for at holde sig ordentligt informeret og ikke i stedet bliver fristet af overspringshandlinger eller tv-serier eller lade deres frygt for det ene eller andet, styre deres valg.

Modsat er den blinde tillid lige så farlig, hvis man frygter enhver kritik af systemet, bliver man bange for at de forkerte spørgsmål til systemet kan få det hele til at kollapse. Som energikrisen viser, har man ofte ikke et andet system at sætte ind med eller en udtænkt “Plan B”.

“Open Source” er åben kode som andre kan læse og forbedre eller bruge som de vil. Det modsatte er proprietær software der er lukket, uanset om man betaler for det eller ej. Lukket software kræver tillid til at alt går til som det skal, at man ikke foretager sig forkerte eller ulovlige ting. Man kan ikke vide hviken kode der bliver afviklet derinde bag skærmen, men må stole på at der ikke er onde intentioner bag.

Politikerne kræver at vi har blind tillid til dem, ligesom de har blind tillid til efterretningstjenesterne eller deres rådgivere. Selv Google har dog for længst opgivet deres slogan “Don’t be evil”.

Ordbogen definerer tillid som en “stærk følelse af at kunne tro på, stole på eller regne med nogen eller noget”. Altså har vi at gøre med en følelse…

af ord der ligger i nærheden er ordet “Offervilje”, viljen til at lide afsavn, at undvære eller give afkald på ting der er væsentlige for menneskelig trivsel.

Så måske ved vi ikke, hvem der er de mest magtfulde, måske er det også lige meget. Magten er givet, magten er taget.

Måske vokser den menneskelige kraft, i historierne der fortælles mellem mennesker. Som internettets meme’er; et billede, video eller tekst, frarevet fra originalens kontekst og givet andet liv i en ny. Måske den menneskelige kraft ligger i at kunne grine af det hele. Udenfor murene.


Første gang bragt i Helsingør Dagblag d. 05. Oktober 2022
https://helsingordagblad.dk/artikel/udenfor-murene-det-underliggende-problem-er-mangel-p%C3%A5-gennemsigtighed